Mobilanpassat väder för Gällivare

Väderprognos för Gällivare

Väderprognosen är senast uppdaterad idag 12:18

För muspekaren över respektive dag för att se väderprognos för hela dagen.

Vädret runt Gällivare idag

Ovanstående väderprognos är en snabböversikt över vädret runt Gällivare de kommande dagarna. Väderprognosen uppdateras med jämna mellanrum, minst en gång om dagen. Vill du se en mer detaljerad väderprognos för Gällivare, se detaljerat väder för Gällivare här.

Missa heller inte Om Gällivare med omgivningsbilder och foton runt om Gällivare, samt intressant information om sevärdheter och platser i Gällivare. Kika längre ner på sidan för att se dessa delar!

Solens upp och nergång i Gällivare

Solen går upp 08:48 i Gällivare
Solen går ner 14:53 i Gällivare

Idag är det 6 timmar och 5 minuter sol i Gällivare.
Vi hoppas på sol förstås!

Väderkameror nära Gällivare

Väderöversikt för Sverige

Om Gällivare

Om Gällivare

Gällivare (nordsamiska: Jiellevárri eller Váhcir, lulesamiska:Jiellevárre eller Váhtjer, meänkieli: Jellivaara, finska: Jällivaara) är en tätort i Lappland och centralort i Gällivare kommun i Norrbottens län. Det ursprungligen lulesamiska ortnamnet (1673 stavat Gillewara) var från början namn på Malmberget men blev senare sockennamn, medan Váhcir/Váhtjer som syftar på tätorten är namnet på en person vars renbetesmarker på 1600-talet låg i trakten.

Orten är en järnvägsknut mellan Malmbanan och Inlandsbanan, vilken har sin nordliga ändpunkt i Gällivare. Orten var ett municipalsamhälle åren 1893-1956. Gällivare har utvecklats i nära samband med gruvnäringen i Malmberget, även om tätorten har äldre anor än tvillingorten Malmberget. Gällivare är centralort i Gällivare Kommun och övre norrlands inland. Bland de äldsta byarna hör bland annat Kilvo.

I Gällivare ligger Gällivare Sjukhus som är ett av fem sjukhus i Norrbotten. Sjukhuset är ett förstärkt länsdelssjukhus för Malmfälten. I upptagningsområdet ingår fem kommuner: Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala. Sjukhuset har 100 vårdplatser och cirka 700 anställda.

Källa: Wikipedia

Vilket väder blir det i din stad?